10 saveta za očuvanje zdravlja želuca

Zdravlje želuca

Zdravlje želuca je izuzetno važno i predstavlja više od polovine imunološkog sistema u vašem gastrointestinalnom traktu. Zdravlje želuca i problemi sa probavom povezani su sa mnogim bolestima, tako da je vođenje računa o vašem digestivnom sistemu jedan od načina da sprečite ozbiljne bolesti u budućnosti.
Da biste očuvali zdrav želudac, sledite ove savete.

  1. Vežbajte. Fizička aktivnost podstiče bolje varenje, pomaže želucu da lakše odradi svoj posao i dovodi do redovnijeg pražnjenja creva. Vežbanje takođe može pomoći u upravljanju simptomima iritabilnog creva.
  2. Jedite zdravu hranu. Konzumirajte uglavnom svežu, neprerađenu hranu. Prerađena hrana se lakše razgrađuje u šećer, što može negativno uticati na vaše probavno zdravlje.
  3. Jedite manje, češće obroke kako biste izbegli preopterećenje želuca.
  4. Temeljito žvaćite hranu – to mnogo olakšava proces varenja i čuva želudac. Jedite u sedećem položaju. Poluležeći i ležeći položaj tokom jela vode ka pomeranju želuca.
  5. Upravljajte svojim nivoima stresa. Previše stresa može uticati na lučenje kiseline i ako je želudac prazan što dovodi do oštećenja želuca. Pokazalo se da joga, meditacija, terapija ili čak vođenje dnevnika smanjuju stres i anksioznost.
  6. Jedite hranu koja predstavlja dobar probiotik. Probiotici povećavaju količinu dobrih bakterija u crevima. Jogurt, kefir, svež kiseli kupus su dobri izvori probiotika.
  7. Jedite više vlakana. Probajte da unesete 25 grama vlakana svakog dana.
  8. Pijte puno vode. Osam čaša od 250ml dnevno predstavlja dobar unos tečnosti.
  9. Ograničite alkohol i kofein. Oba su stimulansi za varenje i mogu poremetiti proces varenja u želucu.
  10. Razgovarajte sa svojim lekarom. Ako imate čestu gorušicu, dijareju ili zatvor, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom. Možda imate problema sa vašim želucem kao što su podignut ili spušten želudac ili želudačna kila. Suština je da verujete svojim instinktima. Ono što se dešava u vašem želucu direktno utiče na vaše zdravlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *