Bolne menstruacije (dismenoreja)

Bolne menstruacije, često neredovne, mogu da budu i redovne uglavnom se javljaju kod mlađih osoba. Kod nekih su praćene mučninom, povraćanjem, glavoboljom, vrtoglavicom, bolovima u donjem delu stomaka u vidu grčeva. Utiču na kvalitet života. Tegobe počinju pred menstruaciju i prestaju sa početkom krvarenja ili traju dva do tri dana. Mogu biti primarne ili sekundarne, organske i funkcionalne.

Primarne su kod mlađih osoba i uglavnom su funkcionalne bez organskih promena, ginekološki nalaz je uredan. Bolovi u vidu grčeva su izraženi zbog slabe cirkulacije u donjem delu stomaka, materici i zbog povećanja koncentracije prostaglandina-utiču na grčenje i opuštanje mišića u krvnim sudovima. Javljaju se i zbog smanjenja nivoa hormona, progesterona.

Tu je uloga kvantne medicine, tretmanima poboljšava cirkulaciju u materici, opušta mišiće, reguliše hormone, povećava nivo endorfina.
Bolne menstruacije (dismenoreja)

Sekundarna dismenoreja je sa organskim promenama: miomi materice, ciste jajnika, suženje materice i dr.

Promene se registruju kvantnim testiranjem, koji se radi pre svakog tretmana. Njime određujemo i najmanje promene koje postoje u organima.