Homeopatija

Homeopatija je sve popularnija grana medicine koja koristi prirodne zakone. U Evropi se primenjuje oko 200 godina i osnivačem se smatra Dr. Samjuel Haneman (1755 g. Meissen, Saksonija) ali su i ranije primenjivani principi homeopatije (Hipokrat, Paracelzus…).

Sama reč homeopatija je grčkog porekla: „homoeos“ znači sličan i „pathos“ znači patnja.
To je prirodan način lečenja čiji je osnovni princip „slično se leči sličnim“ (Similia similibus curentur). To znači da će jedan lek koji kod zdrave osobe izaziva odredene simptome, kada te simptome prepoznamo kod bolesne osobe da leči. Svima je poznato da većina plače kada seče crni luk, ima pečenje u očima, crvenilo. Kada se jave takvi simptomi pri nekim alergijama ili prehladama, može se dati homeopatski lek od luka. Ovo je bitna razlika u pristupu lečenja u odnosu na konvencionalnu medicinu gde simptome bolesti otklanjamo suprotnim sredstvima. To samo trenutno smiri simptome i često ih potisne, a posle se jave u jačem obliku.

NA ČEMU SE ZASNIVA HOMEOPATIJA?

Zasniva se na holističkom pristupu pacijentu. To podrazumeva da leči čoveka u celini, a ne bolest ili dijagnozu. Prilikom pregleda i odredivanja terapije uzimaju se u obzir svi fizički, mentalni, emocionalni simptomi, nasledni faktori. To je razlog zašto se za isto obolenje kod dve osobe daje različit lek.
Homeopatski lek podstiče organizam ka samoizlečenju, delujući na njegovu „vitalnu silu“ ili „Dinamis“, životnu energiju koja nas održava u ravnoteži sa našom unutrašnjom sredinom i spoljnom, odnosno održava nas u stanju zdravlja. Često tada koristimo izraz imunitet u najširem značenju, odnosno savremena medicina smatra da homeopatija ima imunokorektivnu i imunostimulativnu ulogu. Kako znamo da imunitet nije samo borba protiv mikroba, nego regulacija svih procesa u organizmu, uključujući i adaptivne, metaboličke, funkciju organa, psihička ravnoteža , jasno je da homeopatija utiče na ceo organizam. Obezbeđuje makimalnu stabilnost i harmoniju.

KAKVI SU HOMEOPATSKI LEKOVI?

Homeopatija je medicinski metod koji koristi prirodne lekove.
Homeopatski lekovi su biljnog, mineralnog i životinjskog porekla, napravljeni posebnim farmaceutskim postupcima, potenciranjem. Homeopatski lekovi su u izuzetno niskim dozama, odnosno velikim razblaženjima osnovne supstance. Posebnim procesom potenciranja, homeopatska supstanca dobija svoja lekovita svojstva. Lekovi su u obliku kapi, malih granula lako rastvorivih u ustima, tableta, masti.

KOME JE NAMENJEN I ZA ŠTA JE POGODAN OVAJ METOD LEČENJA?

Suptilan, individualni metod lečenja koji mogu koristiti svi (trudnice, novorodene bebe, mala deca), bezopasan, sa jasno odredenim postulatima.

Može se kombinovati sa drugim metodama lečenja, osim što oni smanjuju efekat homeopatske terapije.
Pogodan metod za lečenje alergija, prehlada, upale sinusa, herpesa, stanja sa povišenom temperaturom, bronhitisa, PMSa, simptome menopauze, povrede, menstrualni bolovi, razni drugi bolovi, cistitis, gastritis, loše varenje, tuga, emocionalni stres, nesanica, nervoza, glavobolje, razni problemi sa kožom (akne, ekcemi, psorijaza..), dosta se koristi u pedijatriji, deca izuzetno dobro i brzo reaguju na homeopatske lekove i mnoga druga stanja.

NA KOJI NAČIN SE OBAVLJA LEČENJE U ZAVISNOSTI OD PROBLEMA?

Ako su problemi akutni, možemo brzo da ih rešimo akutnim homeopatskim lekom. Ako je hronično oboljenje onda se daje konstitucioni lek koji određujemo posle uzimanja detaljne homeopatske anamneze, koji deluje na dubljim nivoima. Iako pacijenti često dolaze sa određenim problemom ili postavljenom dijagnozom, homeopatija ima holistički pristup i ne leči bolest nego celog čoveka.

Koliko god bio bezopasan vid lečenja homeopatijom, uvek se treba konsultovati sa lekarom homeopatom. U našoj zemlji je 2002 godine osnovana Sekcija za homeopatiju u okviru Srpskog lekarskog društva.

KO OBAVLJA PREGLED U VIVUSMEDu?

U Vivusmedu, pregled obavlja dr Tatjana Lalić, lekar opšte medicine, diplomac Medicinskog fakulteta u Beogradu, licencirani lekar kvantne medicine i homeopatije, član Srpskog lekarskog društva. Specijalizaciju iz kvantne i biorezonantne medicine završila je u Moskvi, školu klasične homeopatije pri Medicinskom fakultetu u Beogradu, a viši nivo kvantne medicine i mikrotalasne rezonantne terapije pri Srpskom lekarskom društvu.

homeopatija

dr Tatjana Lalić

licencirani lekar kvantne medicine i homeopatije