Profesionalna orijentacija, kako da pronađete sebe?

Šta ću biti kad porastem?

Obično sva deca, dok su mala, znaju odgovor na ovo pitanje. Gde se odgovor „izgubi” tokom odrastanja ne znamo, ali kada se ovo pitanje ponovo postavi važno je potražiti savet na pravom mestu. Na porodičnim skupovima započinjala sam razgovor o budućnosti svog sina, izboru fakulteta i zanimanja – počinje svoju priču Jasna Matić. – Moj svekar je želeo da mu unuk postane bankar kao deda, ja sam pričala o medicini, a suprug (elektro inženjer) i naš sin Nikola, tada odličan učenik trećeg razreda gimnazije, nisu se izjašnjavali niti komentarisali. Odlučila sam da rešenje potražim kod stručnjaka, pa smo se moj sin i ja jednog dana našli kod Eleonore Vlahović, radi pravilnog izbora njegovog životnog poziva, odnosno testiranja za profesionalnu orijentaciju. Kasnije će se ispostaviti da je to bila jedna od najpametnijih odluka koje sam u životu donela.

Posle četiri godine i sad se živo sećam Eleonorinih reči: „Vaš sin nije za medicinu, veterinu, elektrotehniku, mašinstvo…” Pomislih u trenutku: „Blagi Bože, da li je moguće da nije baš ni za šta, pa on je tako pametno dete?” Eleonora je nastavila, držeći u rukama testove mog sina: „Vaš sin je rođeni naučnik. Njegov test postignuća je izvanredan!” Laknulo mi je! Bar je za nešto, pomislih… mada nisam bila sigurna da je naučnik zanimanje – kroz osmeh nam ovaj događaj opisuje Nikolina mama Jasna Matić. – Sada, četiri godine posle profesionalne orijentacije, naš sin studira genetiku… Radi vredno, marljivo, strpljivo, upija svaku reč, „gladan” je znanja. Ništa mu nije teško, a ne zaboravite da pričamo o jednom dvadesetjednogodišnjaku. Ne žali se i kada uči po dvanaest sati dnevno. Kao odličan učenik sa stečenim radnim navikama sigurno je mogao da upiše bilo koji fakultet. Profesionalna orijentacija odvela ga je na pravi put. Za sve roditelje imam savet: ne lutajte, tražite pomoć od stručnjaka. Vredi svaki uloženi dinar! Nas je profesionalna orijentacija pravilno usmerila i naše dete je uspelo da pronađe sebe… – zadovoljno završava svoju priču mama Jasna.

PRAVI IZBOR ZA USPEH

Jedan od preduslova za izgradnju uspešne karijere predstavlja i pravilan izbor zanimanja. Da bismo uživali u poslu i bili što produktivniji, uspešniji i srećniji, važno je da odaberemo posao koji nam odgovara – jer čovek provede dve trećine svog života radeći. O tome na koji način profesionalna orijentacija može da pomogne mladima, ali i nešto starijima, razgovarali smo sa Eleonorom Vlahović, diplomiranim psihologom i specijalistom za profesionalnu orijentaciju u Vivusmed.

To je postupak koji pomaže kako deci, tako i odraslim ljudima, da donesu prave odluke u vezi sa svojom budućom profesijom. Najčešće se radi pred upis u srednju školu ili na fakultet. Nažalost, naš sistem obrazovanja ne bavi se dovoljno profesionalnim razvojem učenika. Deca ne znaju koje škole a samim tim ni koja zanimanja postoje, ne znaju šta im najviše „leži”, i naravno ne mogu da donesu dobru odluku o daljem obrazovanju. Osoba koja radi profesionalnu orijentaciju, posle pregledanih testova, daje dovoljno informacija za donošenje kvalitetne odluke pritom uvažavajući više faktora: sposobnosti deteta, njegova interesovanja, motivaciju, realne mogućnosti, i sve ostale faktore koji jednu odluku čine dobrom. Na primer, ako imate unikatnu školu u Beogradu, a dete je iz unutrašnjosti i želi baš tu školu da upiše, onda ta odluka povlači još jednu koja se tiče odvajanja od porodice, zašta nisu sva deca jednako spremna – naglašava Eleonora Vlahovic.

REAKCIJE RODITELJA

O tome kako reaguju roditelji a kako deca na ono što im se saopšti nakon testa naša sagovornica kaže: -Kada deci i roditeljima dajem povratnu informaciju posle testiranja ona je veoma bogata i potrkrepljena velikim brojem podataka. Najveći broj dece i roditelja je doživi ne samo kao pomoć pri izboru zanimanja, već i kao otkriće ili verbalizaciju nečega što su oni i sami već u stvari znali ili naslućivali. Uvek volim da naglasim da profesionalna orijentacija ne može da identifikuje ono čega nema. Međutim, kada se proanaliziraju svi segmenti testova i kada se sagledaju sve osobine, sve navike neke osobe, zaključak je uglavnom isti – svako ima sklonosti ka nečemu i niko moju priču ne prihvata kao nametnutu, već kao nešto što je i do sada u manjoj ili većoj meri znao. A dešava se takođe i da roditelji na kraju kažu: „Da, ovo jeste bila naša želja, ali objektivno gledano možda moje dete i nije za to…”

VOLIM ONO ŠTO RADIM

Svaki čovek želi da ima ono idealno. Da radi posao koji odgovara njegovim sposobnostima i interesovanjima, da bude dobro plaćen i da radi bez mnogo stresa. – Realnost je da je svet rada okean, veliki i dubok, na kojem „duvaju razni vetrovi”. Najbolje će proći osoba koja je spremna da pliva i da „menja stil”: malo „leđno”, malo „prsno”, malo „kraul”… Da zna kako i kada da se zaštiti, ili kada da donese odluku o promeni nečega što možda voli, ali radi u okolnostima koje joj ugrožavaju zdravlje, bilo fzičko ili mentalno. Ako je sredina u kojoj radi izuzetno stresna, ako vidi da „propada” i „sagoreva” na poslu, sasvim je u redu i da napusti posao koji voli, i da se opredeli za posao koji možda malo manje voli, ali je primeren njenim godinama ili zdravstvenom stanju a pritom i finansijski isplativ. Trpeti nešto na poslu nikako nije dobro, trebalo bi uvek biti spreman za promenu onoga što je negativno. Važno je da shvatite da samo vi imate kontrolu nad sopstvenim životom, i da ste samo vi ti koji donosite odluke i preuzimate rizike, menjajući nešto što je neprijatno i bez prespektive – zaključuje Eleonora Vlahović, koja se ovim poslom bavi već dvadeset pet godina.

KOLIKO TRAJE TESTIRANJE

Za profesionalnu orijentaciju potrebna su dva susreta. Jedan za testiranje (oko 90 minuta), a drugi za razgovor i saopštavanje rezultata od strane psihologa (oko 45 minuta). Između dva susreta psiholog pregleda urađene testove na osnovu kojih procenjuje interesovanje, ali i potencijale osobe koju je testirao.

PRILAGOĐAVANJE TESTOVA

Za profesionalnu orijentaciju potrebna su dva susreta. Jedan za testiranje (oko 90 minuta), a drugi za razgovor i saopštavanje rezultata od strane psihologa (oko 45 minuta). Između dva susreta psiholog pregleda urađene testove na osnovu kojih procenjuje interesovanje, ali i potencijale osobe koju je testirao.

DA LI POSTOJI GORNJA STAROSNA GRANICA ZA PROFESIONALNU ORIJENTACIJU?

Za profesionalnu orijentaciju potrebna su dva susreta. Jedan za testiranje (oko 90 minuta), a drugi za razgovor i saopštavanje rezultata od strane psihologa (oko 45 minuta). Između dva susreta psiholog pregleda urađene testove na osnovu kojih procenjuje interesovanje, ali i potencijale osobe koju je testirao.

Vesna Stanimirović – časopis LISA